Een zwart gat in het binnenste van onze Zon?

Donkere materie

Donkere materie is een belangrijk onderdeel van het universum en is ongeveer zes keer zo overvloedig aanwezig als de ons bekende materie. We kennen de massa effecten, maar deze massa is onzichtbaar. Het heeft de bijzonderheid dat het geen straling afgeeft en zich alleen openbaart door de werking van de zwaartekracht. We vermoeden dat donkere materie bestaat uit magnetisch geladen neutrino’s.

Donkere materie valt moeizamer in een zwart gat

Donkere materie heeft een zwaartekracht interactie met normale materie, en ja, daar horen ook zwarte gaten bij. Donkere materie kan dus absoluut in zwarte gaten vallen. Maar er zit een addertje onder het gras. Materie, zowel donker als normaal, kan rond een zwart gat cirkelen zonder erin te vallen, op voorwaarde dat het zich buiten de waarnemingshorizon bevindt, het punt waarop de materie niet meer terug kan. Maar terwijl normale materie samenklontert met andere (normale) materie, zorgt wrijving ervoor dat die materie energie verliest door hitte. Dit zorgt ervoor dat de snelheid van de materie vertraagt ​​en het impulsmoment verliest, wat nodig is om in een baan om het zwarte gat te blijven. Als de materie voldoende impulsmoment verliest en voldoende vertraagt, valt ze in het zwarte gat. Donkere materie is anders. Van nature heeft donkere materie zelden interactie met andere donkere materie of met normale materie. Daarom is het niet waarschijnlijk dat er sprake zal zijn van wrijving of verlies van impulsmoment. Omdat het zijn impulsmoment kan behouden, heeft de meeste donkere materie die rond een zwart gat draait de neiging om in een baan rond het zwarte gat te blijven draaien zonder erin te vallen.

Het zwarte gat als een lintworm in het inwendige van sterren

Nu blijkt uit een nieuw onderzoek dat zwarte gaten en donkere materie samen kunnen gaan. Donkere materie is een van de meest mysterieuze raadsels in ons universum. Maar dat geldt ook voor zwarte gaten. Het zijn enorme kosmische gaten waarin alles lijkt te verdwijnen.

Zwart gat in de Zon

De suggestie is dat zwarte gaten in het hele universum in sterren kunnen leven en ze de ster van binnenuit wegvreten. Het is een angstaanjagende stelling, die zelfs nog angstaanjagender wordt als je denkt aan de mogelijkheid dat er zich een zwart gat in onze Zon kan bevinden en dat dit zwarte gat onze Zon opvreet totdat de Zon uiteindelijk sterft.

Sommige sterren verbergen mogelijk zwarte gaten in de kernen, zo theoretiseert nieuw onderzoek. Volgens een theorie die Stephen Hawking in de jaren zeventig ontwikkelde, zouden zich binnen de eerste seconde na de oerknal piepkleine zwarte gaten hebben gevormd. Waar deze ‘oorspronkelijke’ zwarte gaten naartoe zijn gegaan, is natuurlijk een mysterie, maar het kan een mogelijke dreiging vormen. Hawking zelf suggereert dat de Zon een van deze oorspronkelijke zwarte gaten zou kunnen herbergen. De onderzoekers denken dat de ster binnen slechts een miljard jaar niet langer zal worden aangedreven door kernfusie, zoals normaal het geval is, maar door het zwarte gat zelf. Ze noemen deze hypothetische ster een Hawking Star. De volgende stap om deze hypothese te bewijzen of te weerleggen is het bestuderen van de sterren waarvan men denkt dat ze een parasitair zwart gat kunnen herbergen en kijken of ze de eigenschappen van een zwart gat-motor vertonen.

Ap Cloosterman