De Noord – en Zuidpool van de Zon zijn aan het verdwijnen
Het aardmagneetveld
De Aarde heeft, net als de Zon, een Noordpool en een Zuidpool. Het gaat daarbij nu even niet om de geografische Noord- en Zuidpool maar om de magnetische Noord- en Zuidpool. Die laatste beweegt al eeuwen met tientallen kilometers per jaar over het aardoppervlak. Ga dus vooral door met het Noorden vinden met je kompas, maar echt zuiver is het niet. Het is goed genoeg, maar niet voor wetenschappers.
Het zonmagneetveld
De Zon heeft ook een geografische – en een magnetische Noord- en Zuidpool. NASA’s Solar Dynamic Observatory satelliet heeft nu ontdekt dat deze magnetische polen snel aan het verdwijnen zijn. Waarschijnlijk zijn ze voor het eind van dit jaar weg. Als dat op de Aarde zou gebeuren, dan zou het klimaat daar accuut van veranderen. Op de Zon is dit niet zo heel erg. Het is routine, want we gaan naar een zonnevlekkenmaximum ergens eind 2024. Dit gebeurt elke 11 jaar opnieuw. Wat nooit hetzelfde is in zo’n 11-jarige cyclus is hoe dat gebeurt. De ene keer verdwijnt wel de ene pool maar niet de andere, om later toch maar die keuze te maken. Er is soms een periode dat beide magnetische Noordpolen, of juist Zuidpolen zijn. Soms duurt het maanden om de polen om te laten klappen. Soms duurt het jaren, en zijn er tijdelijk helemaal geen magnetische Noord- en Zuidpolen meer.
Een ander verschil tussen het aardmagneetveld en die van de Zon, is dat de Zon heel veel kleinere Noord- en Zuidpolen heeft, en een paar hele grote die dus nu aan het verdwijnen zijn. Het is niet een soort bi-pool (N + Z), zoals bij ons, maar meer een dynamische hexa-pool (3 x N + 3 x Z), maar ook dat is niet altijd hetzelfde. Voor ons hier op Aarde betekent het voor de komende jaar een hogere kans op geomagnetische stormen, en dus laat het poollicht maar komen.