Waarnemen van Algol (de makkelijkste veranderlijke ster)

Organisator:
Datum:
woensdag 11 september 2024
Tijdstip:
20:00 uur
Locatie:
30 minuten Webinar
Spreker:
Kennisniveau:

Er zijn honderden sterren die niet altijd even helder zijn. Het is normaal dat dit gebeurt als een ster in de buurt van de horizon komt, maar dan is onze dampkring de ‘schuldige’ en niet de ster zelf. Algol is de ster die vanaf het najaar goed zichtbaar wordt in de avonduren. Er is geen beter voorbeeld van zo’n veranderlijke ster. De ster is makkelijk vindbaar met je ogen en het is geheel voorspelbaar wanneer de ster minder licht geeft. Je hoeft er menselijk bezien ook niet lang op te wachten.

Onderwerpen die ter praken komen zijn: Waar kun je de ster Algol vinden met je ogen dit najaar?  Waardoor is deze ster niet altijd even helder? Waardoor is de helderheidschommelingen van deze ster zo voorspelbaar? Hoe weet ik wanneer de maxima en wanneer de minima zichtbaar zijn met mijn ogen? Hoe weet ik of ik een minimum of een maximum zie?

Aansluitend op de Webinar ben je uitgenodigd om mee te doen aan de korte Kahoot quiz om het geleerde voor jezelf gelijk te toetsen.

Navigatie

Categorieën

Foto van de week

Meld je aan en ontvang elke zaterdag geheel gratis de foto van de week. Laat even weten naar welk e-mailadres we de foto’s kunnen versturen.

Archief