Tweede testvlucht van Starship laat veel verbeteringen zien
Starship is de 120 meter meter hoge raket van het bedrijf SpaceX die de belofte moet inwilligen om met mensen naar de Maan en naar Mars te gaan. Op 18 november 2023 werd de tweede testvlucht uitgevoerd. Formeel was het een mislukking. Echter er waren grote verbeteringen te zien.
Lanceerplatform bleef heel
Bij de eerst lancering in april vlogen de stukken beton van het lanceerplatform alle kanten op en de lanceerpatform zelf was vernield. Er was zelfs een autoruit kapot die op 500 meter afstand van de lancering stond. Dat bleek nu opgelost. Een zee van water werd daarvoor over het lanceerplatform heen gebracht tijdens de lancering.
Alle motoren bleven werken
In april gingen vier van de 33 motoren ook kapot van de brokstukken cement. Dit keer werkten ze alle 33 van het begin tot het einde. Even ter vergelijking: De Space Shuttle had vijf motoren.
Scheiding
De scheiding van de ‘super heavy’ booster en Starship zelf ging helemaal mis afgelopen keer. Terwijl de motoren van de booster in enkele seconden in setjes stoppen moet Starship dat juist overnemen, maar de stuwing kon niet op tijd wegkomen tijdens de scheiding van beiden. Nu verliep dat perfect door een extra ring met tralies die tussen de booster en Starship gemonteerd was.
In de ruimte
Nieuw is ook dat de raket formeel in de ruimte is gekomen. De grens is door mensen gesteld als 100 km boven de grond en Starship kwam op 149 km. De snelheid op dat moment was trouwens 6.7 km/s.
Vervolgstappen?
SpaceX zal allereerst voor de derde test bij de Federal Aviation Administration (FAA) opnieuw een licentie aanvragen, en tegelijk vele verbeteringen doorvoeren, want er is weer veel geleerd van deze tweede test. SpaceX heeft veel vertrouwen in de volgende testvlucht, want er is besloten om een tweede lanceerplatform te gaan bouwen. Die moet gereed zijn als StarShip net als de Falcon 9 betrouwbaar gelanceerd kan worden.
Als de derde test succesvol zal zijn, dan blijft er nog een grote hobbel over: Starship gaat dan voor het eerst in de geschiedenis in de ruimte brandstof tanken vanuit een ander ruimteschip. Dat betreft vloeibaar methaan en vloeibaar zuurstof. Als dat lukt dan kun je met deze busdienst zonder tussenstop in b.v. het Internationale Ruimtestation gelijk naar de Maan of naar de planeet Mars. Dat heeft ook nog niemand eerder gedaan. Er is haast geboden want Starship heeft een contract van 3 miljard dollar lopen met de NASA om met Starship mensen op de Maan te laten landen eind 2025 of kort daarna.
Robert de Jong