’Summer school’: Van zonsexplosie tot noorderlicht

Organisator:
ImagineAbove
Datum:
8 Jul 2024
Tijdstip:
20:00 uur
Locatie:
30 minuten Webinar
Spreker:
Robert de Jong
Kennisniveau:

Tussen de explosies op het zonsoppervlak en de effecten die daarvan optreden op de Aarde zit het ruimteweer. Dat ruimteweer bepaald de risico’s op uitval van elektronica in satellieten; jouw navigatiesysteem (lees GPS), maar zelfs ook een complete energiecentrale. En ja het kan ook poollicht geven. Ook het KNMI houdt zich hiermee bezig in opdracht van de overheid. Ruimteweer is nog complexere materie dan de weersvoorspelling hier op Aarde zelf.

De kans op explosies op de Zon is afhankelijk van de zonnecyclus. In een periode dat de Zon rustig is, komen grote explosies die het ruimteweer bepalen niet veel voor. Maar in de eerst twee weken van mei 2024 waren er diversen per dag.

Dat ruimteweer wordt verder bepaald door het type explosie. Het is uit te rekenen of, en zo ja, wanneer die explosies aankomen. Soms zijn er diverse explosies na elkaar die gezamenlijk bij de Aarde aankomen en een gezamenlijk vergroot effect op de Aarde krijgen.

Kijk m.b.v. een Android APP wat voor weer het wordt op de Aarde.

Navigatie

Categorieën

Foto van de week

Meld je aan en ontvang elke zaterdag geheel gratis de foto van de week. Laat even weten naar welk e-mailadres we de foto’s kunnen versturen.

Archief