‘Summer school’: Optische verschijnselen in onze dampkring

Organisator:
ImagineAbove
Datum:
1 juli 2024
Tijdstip:
20:00 uur
Locatie:
30 minuten Webinar
Spreker:
Robert de Jong
Kennisniveau:

Als de Zon zich laat zien en het is niet geheel onbewolkt, dan moet je eens opletten wat je allemaal in de dampkring met je ogen kunt zien. De regenboog is het mooiste en meest bekende voorbeeld van zo’n optisch verschijnsel, maar er zijn er veel meer. Heb daar weet van. Wordt er alert op, en ga het meemaken, meer dan nu.

Ook de beginnende telescoopbezitter, die een zonnefilter gebruikt, komt aan zijn trekken, want op de Zon zijn ook een aantal optische verschijnselen te zien.

Met je ogen kun je komende zomer met gemak de regenboog en de zonsondergang bekijken. Maar dat geldt net zo goed voor het gouden en blauwe uur en de bijbogen links en rechts van de Zon. Minder vaak komen de zonnezuil voor. En wie weet zie je ook nog de groene flits, het heiligenschijn en de kleine kring / halo om de Zon.

Voor de telescoopbezitter met een zonnefilter erop kan je de zonnevlekken (umbra en penumbra), de randverzwakking en de granulatie van de Zon zien. Je weet vooraf of je de telescoop moet gaan opstellen door je te laten informeren m.b.v. de juiste Android APP. Schat de omloopperiode van de Zon in.

Navigatie

Categorieën

Foto van de week

Meld je aan en ontvang elke zaterdag geheel gratis de foto van de week. Laat even weten naar welk e-mailadres we de foto’s kunnen versturen.

Archief