‘Summer school’: De puntsymmetrische hete gasbol

Organisator:
ImagineAbove
Datum:
24 juni 2024
Tijdstip:
20:00 uur
Locatie:
30 minuten Webinar
Spreker:
Kennisniveau:

De Zon staat voor jou aan de hemel en hoe meer hoe beter. Zeker in de zomer wil je daar buiten van genieten, maar wat is nu precies de Zon. De Zon is heet. Je mag er niet zomaar in kijken want dat is gevaarlijk voor je ogen, behalve bij de horizon dan. OK, de Zon is van gas, maar waardoor blijft dat gas bij elkaar. Gas gaat toch alle kanten op?

De Zon is een bijna perfecte gasbol; vergelijkbaar met een bal. Een bal is puntsymmetrisch. De bal ziet er aan de linkerkant hetzelfde uit als de rechterkant en de boven en onder en achterkant. Dat klopt alleen niet bij dat kleine ventiel. Dat is ook zo bij de Zon. De werking van de zwaartekracht van buiten naar binnen, en de kernfusie van binnen naar buiten zijn de oorzaak van die puntsymmetrie. Zolang er voldoende brandstof is in de Zon, gaat deze kernfusie maar door voor ons. De Zon is stabiel en gelukkig maar.

Toch heeft de Zon ook eigenschappen die niet puntsymmetrisch zijn. De zonnevlekken, maar ook de asrotatie zijn daar voorbeelden van. Dat moet dan een andere oorzaak hebben.

Het duurt ongeveer 100.000 jaar voordat de warmte die de Zon in het centrum / de kern maakt, op de Aarde aankomt.

Navigatie

Categorieën

Foto van de week

Meld je aan en ontvang elke zaterdag geheel gratis de foto van de week. Laat even weten naar welk e-mailadres we de foto’s kunnen versturen.

Archief