‘Summer school’: De gasdynamica in de Zon

Organisator:
ImagineAbove
Datum:
15 juli 2024
Tijdstip:
20:00 uur
Locatie:
30 minuten Webinar
Spreker:
Kennisniveau:

De binnenkant van de Zon is mateloos complexe materie. Het is er super heet, waardoor het gas zich gedraagt als een plasma. Dat is een gas van geladen deeltjes. Met name in de convectiezone en de fotosfeer van de Zon is dit de bron van zonsexplosies als gevolg van de gasstromen die verward raken met het magneetveld van de Zon.

Je kunt niet onder de fotosfeer van de Zon kijken. Alles wat we weten van de binnenkant van de Zon is gebaseerd op computermodellen; het waarnemen van neutrino’s uit de kern van de Zon, en uit de wetenchap van de helioseismologie.

Tip: De ‘Summer school’: De puntsymmetrische hete gasbol is verplichte voorkennis die je op zak moet hebben. Het verhaal over de grote zonnevlekkengroepen geven frquenter poollicht begrijp je bijna helemaal.

Hoe ontstaan plasmabogen boven de fotosfeer en wat gebeurt daar binnenin? Hoe kan dit in verband gebracht worden met de Lorentzkracht die op dit plasma werkt, en met het Reynoldsgetal.

Wat is de oorzaak van zonsexplosies in die plasmabogen?

Wat is helioseismologie en wat hebben we daaruit geleerd tot nu toe?

Navigatie

Categorieën

Foto van de week

Meld je aan en ontvang elke zaterdag geheel gratis de foto van de week. Laat even weten naar welk e-mailadres we de foto’s kunnen versturen.

Archief