Investeren om binnen een paar jaar eens zo snel naar Mars te gaan

Pulsar fusion is een bedrijf in Groot Brittanië (Oxfordshire), die binnen een paar jaar een raketmotor wil maken waarmee mensen 2x zo snel naar de planeet Mars kunnen reizen. Ook kan je ermee naar bijvoorbeeld Saturnus. De reistijd wordt bekort met 6 jaar. Nieuw is dat de raket op kernfusie moet gaan werken. De snelheden van een sateliet die vele jaren moet reizen is ongeveer 10 km/s. Dit gaat 200 km/s.

Duur is niet belangrijk; technologische haalbaarheid wel

Het toepassen van nucleaire fusie kan leiden tot een revolutie in het ruimte reizen. Het gaat sneller, maar het gebruikt ook veel minder brandstof. En in de ruimte is kernfusie (dus niet kernsplitsing) makkelijker daar de ruimte een groot vacuum is en heel koud. En natuurlijk wordt dit een dure grap, maar tegelijk is ruimtevaart over het algemeen bijzonder kostbaar dus dat is minder een probleem.

Vooruitzichten

De natuurkunde van kernfusie is goed begrepen. Echter is dit nog nooit eerder gemaakt en daarna geprobeerd in de ruimte. De constructie van de reaktiekamer is reeds begonnen in Bletchley, Engeland. Het voor het eerst vuren van deze kamer staat gepland in 2025. Voor 2027 staat gepland dat dit met fusietemperaturen plaats gaat vinden. De temperatuur in de raket is dan heter dan de kern van de Zon. Daarna ligt het in de bedoeling om het in de ruimte te gaan testen.

Robert de Jong