De geplande helderheidstoename van T Coronae Borealis (30 minuten Webinar)

Organisator:

Imagine Above

Datum:

ma 15 april 2024

Tijdstip:
20:00 uur
Locatie:
30 minuten Webinar via MS Teams
Spreker:

Robert de Jong

Kennisniveau:

Kenner

Sterren zijn niet altijd even helder. Zo kondigen astronomen aan dat de ster T Coronae Borealis (T CrB) in het zomersterrenbeeld Noorderkroon hoog aan de hemel voor september ineens zichtbaar wordt voor het blote oog. De ster wordt zo helder als de poolster. Dat gebeurt eens in de 80 jaar. Ook dit keer hebben de astronomen al weer de voortekenen gemeten. Het kondigt zich aan. Wil je een keer ervaren dat sterren niet altijd even helder zijn, dan is T CrB in 2024 je kans. Ontdek hoe dit sterrenbeeld er nu uit ziet en bekijk het opnieuw (of maak een foto) als het gebeurd is.

Hoor welke ervaringen er de afgelopen eeuwen waren met deze ster. Dat betreft de mythologie maar ook de plotselingen helderheidsveranderingen. Ontdek waar de ster op het Stellarium te vinden is. Begrijp wat er bij die ster op 3000 lichtjaar afstand gebeurt. Ga het zien en deel je ervaringen op het Waarnemen WhatsAPP kanaal.

Aansluitend op de Webinar ben je uitgenodigd om mee te doen aan de Kahoot.

Navigatie

Categorieën

Foto van de week

Meld je aan en ontvang elke zaterdag geheel gratis de foto van de week. Laat even weten naar welk e-mailadres we de foto’s kunnen versturen.

Archief