22 juli 2024 was de warmte dag ooit op de Aarde
De klimaatverandering is niet iets wat van dag op dag veranderd. Het is een onderwerp voor de lange termijn. Als je in je eigen leven je daarmee bezig houdt, dan doe je dat niet voor jezelf maar voor de volgende generatie.
Elke dag de gemiddelde aardtemperatuur
Op Climate Pulse vind je toch voor elke dag de gemiddelde temperatuur voor de hele Aarde. Ja je hoort het goed: Elke dag is deze anders. En deze informatie is bekend vanaf het jaar 1940. Dat is weer eens wat anders dat de gemiddelde stijgende temperatuur van de Aarde over b.v. 2023 en dan deze vergelijken met het gemiddelde van 10 jaar geleden. En vandaar dat 22 juli 2024 is uitgeroepen als de warmste gemiddelde dag voor de Aarde tot nu toe, want je mag verwachten dat dit record in de toekomst weer gebroken gaat worden.
Bijzonder is dat het wereldtemperatuurgemiddelde in juli bijna altijd 4 graden hoger ligt dan in januari. Dat lijkt gewoon, maar als het bij ons zomer is, dan is het op het zuidelijk halfrond juist winter. Wat dat betreft kent de Aarde vlaksymmetrie en dat vlak gaat door de evenaar heen. Echter de Aarde is niet vlaksymmetrisch. Er is meer land op het noordelijk halfrond in vergelijking tot het zuidelijk halfrond. En land wordt warmer in de zomer en kouder in de winter dan de oceaan.
Elke dag de gemiddelde hoeveelheid broeikasgassen in de aardatmosfeer
De gemiddelde aardtemperatuur laat de opwarming van de Aarde zien. Die opwarming vindt plaats door de hoeveelheid broeikasgassen die op de Aarde blijvend toeneemt. De Amerikaanse Global Monitoring Laboratory laat grafieken zien van de toename van de broeikasgassen CO2, CH4, N2O, SF6 voor de hele Aarde. Dat is ook een dagelijkse meting. De vraag is hoe normgevend dat is want het wordt alleen in Hawaii gemeten. CO2 wordt door planten uit de atmosfeer opgenomen als ze groeien en dat is in ons voorjaar en de zomer. Als de bladeren in de herfst gaan vallen en rotten wordt CO2 weer teruggegeven aan de atmosfeer. Daarom zie je in Hawaii de hoogste concentratie aan het eind van de lente, en de laagste aan het eind van de zomer. Het verschil is ongeveer 8 ppm. De gemeten CO2 is in in 2024 4 ppm hoger dan in 2023. Ofwel het is 1% toegenomen.
De wereld- en jaargemiddelde aan CO2 is ook 50% gestegen in vergelijk met toen de industrialisatie begon, waarbij de mens grootschalig fossiele brandstoffen begon te verbranden. Ongeveer de helft van de menselijke uitstoot van CO2 heeft zich opgehoopt in de atmosfeer, een kwart is opgenomen op land door bomen en planten en een kwart is opgelost in de oceaan.
Elke dag het gemiddelde oppervlakte aan zeeijs
De vierkante kilometer aan zee-ijs op de Noord- en Zuidpool neemt af. Satellieten uitgerust met een radar meten dagelijks de hoeveelheid zeeijs aan het oppervlak. De Amerikaanse National Snow and Ice Data Center laat hier dagelijkse grafieken van zien vanaf het jaar 1979. Zo kun je terugvinden dat het zee-ijsoppervlak op de Noordpool gemiddeld het hoogst is in maart aan het eind van de winter en juist het kleinst is in september aan het eind van de zomer. Het oppervlak aan zeeijs over het jaar 2024 volgt op dit moment het recordjaar 2012. In september is het oppervlak aan zeeijs altijd het laagst. In 1979 lag er gemiddeld nog 7½ miljoen km² zee-ijs op de Noordpool in september. Tegenwoordig ligt er gemiddeld nog maar 4 miljoen km².