ma 17 Jun 2024, aanvang 20:00 – De dag zonder begin (deel I) (1 uur Webinar)

Kennisniveau: Kenner in het vakgebied van de kosmologie. Het begrip ‘oerknal’ is duidelijk
Datum: ma 17 juni 2024
Tijdstip: 20:00 uur
Locatie: 1 uur Webinar.

Spreker: Robert de Jong

Al sinds mensenheugenis probeert de mens te begrijpen waar het heelal vandaan komt. Is het OOIT of NOOIT begonnen? Beide scenario’s kennen alleen al filosofische vervolgvragen waar de mens niet meer uitkomt.

De oerknaltheorie wordt meestal gebruikt om antwoord te geven waar het heelal vandaan komt. Het gaat ervan uit dat het heelal OOIT is begonnen. De erknal heeft echter niets te maken met hoe het heelal begon, maar hoe het zich daarna ontwikkelde. Welke oplossingen heeft de wetenschap en de filosofie beschikbaar hoe dit heelal OOIT begon? Bestaat er wetenschap die toetsbaar is, want dat hoort bi de wetenschap.

Het boek ‘Ontstaan van de tijd’ geschreven door de Belgische theoretisch natuurkundige en hoogleraar Thomas Hertog geeft diverse oplossingen die ontworpen zijn door wijlen Stephen Hawking. Ook komen de inflatietheorie en de quantumzwaartekrachttheorieën aan de orde.

Opmerking: De oerknaltheorie wordt niet besproken. Dat wordt als verondersteld beschouwd. Het gaat hier om het begin van de oerknal.